Pages

Thursday, January 12, 2012

Udang masak Berempah

Harini dapur berasap awal untuk makan tengahari..2 in 1 bekpes ngan lunch wat sekali harung sbb Incik F keje jam 11 harini..resepi dari SAJI dan ada la ubah sikit mane y xkene ngan selera dan kekurangan bahan..hihi anda petut cuba, mmg sedap..

BAHAN-BAHAN
300g udang bersaiz sederhana
1/2 cawan kicap manis (kurangkan kepada 1/3 cawan)
2 labu bawang besar (dipotong bulat)
3 ulas bawang putih
3 sudu besar sos tomato (tambahkan menjadi 1/2 cawan)
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk lada hitam
2 tangkai cili merah
5 tangkai cili padi
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
sedikit air

CARA-CARA
1. Udang diperap dengan kunyit dan garam, goreng sekejap dan ketepikan.
2. lebihan minyak udang tadi guna untuk menumis bawang putih, serbuk jintan manis, jintan putoh dan lada hitam dan sedikit air.
3. bila sudah naik bau, masukkan udang yang digoreng tadi, bersama kicap manis dan juga sos serta garam.
4. akhir sekali masukkan lada merah, cili padi dan bawang merah besar. gaul sebati dan SIAP~!


_________________________
Enhanced by http://e.exps.me

2 comments:

Cik Norfa said...

oit...ko tu byk sgt masak berminyak. kurang2kan minyak dlm makanan...cer buat resepi bakar, kukus, rebus ke pulak...resepi baik utk kesihatan.

Attila razmie said...

ok2 nnti aku buat eh mdm banyak jugak la buat yang berkukus dan bakar sblum ni kan hihi..bukan slalu minyak2 ni...huhu itu kuah la nopa bukan minyak huhu..;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...