Lately saya dan suami menggemarkan pulak sayuran yang bernama Peria ni, kalau dulu peria ni kira sayur pilihan terakhir la klu nak beli sebab rasanya yang pahit tu..tapi rupa-rupanya kalau betul kaedah dan cukup masaknye maka xdelah rasa pahit sangat sayur ni. jom tgk resepi y mudah untuk disediakan...:)
BAHAN-BAHAN
2 fillet dada ayam
1/2 biji buah peria
1 biji bawang merah
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
2 sudu cili kering kisar
1 sudu pati ayam
2 fillet dada ayam
1/2 biji buah peria
1 biji bawang merah
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
2 sudu cili kering kisar
1 sudu pati ayam
sedikit asam jawa.
CARA-CARA
1. tumiskan bawang yang telah dikisar @ditumbuk hingga naik bau.
2. masukkan cili kering dan garam. tunggu pecah minyak.
3. masukkan isi ayam y dipotong kecil.gaul2 dan masukkan pati ayam.
4. masukkan buah peria, gaul-gaul.
5. masukkan sedikit air untuk kuah. gaul-gaul dan tutup sebentar. kecilkan api supaya x overcook lak peria tu.
6. dalam 2 minit tu bukak gaul2 dan tutup api. SIAP~!
CARA-CARA
1. tumiskan bawang yang telah dikisar @ditumbuk hingga naik bau.
2. masukkan cili kering dan garam. tunggu pecah minyak.
3. masukkan isi ayam y dipotong kecil.gaul2 dan masukkan pati ayam.
4. masukkan buah peria, gaul-gaul.
5. masukkan sedikit air untuk kuah. gaul-gaul dan tutup sebentar. kecilkan api supaya x overcook lak peria tu.
6. dalam 2 minit tu bukak gaul2 dan tutup api. SIAP~!
untuk masakan ini pula, resepinya adalah sama seperti diatas cuma tukarkan ayam kepada udang dan tukarkan cili kering kepada cili padi dan masukkan sedikit serbuk kunyit. selamat mencuba ye..;p
2 comments:
sedapnyeeee resepi2 kat atas nih..huhuhu
terima kasih..nnti boleh la cube ye..:p
Post a Comment