Pages

Tuesday, January 10, 2012

Peria : sambal ayam & Udang bercili

Lately saya dan suami menggemarkan pulak sayuran yang bernama Peria ni, kalau dulu peria ni kira sayur pilihan terakhir la klu nak beli sebab rasanya yang pahit tu..tapi rupa-rupanya kalau betul kaedah dan cukup masaknye maka xdelah rasa pahit sangat sayur ni. jom tgk resepi y mudah untuk disediakan...:)


BAHAN-BAHAN
2 fillet dada ayam
1/2 biji buah peria
1 biji bawang merah
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
2 sudu cili kering kisar
1 sudu pati ayam
sedikit asam jawa.

CARA-CARA
1. tumiskan bawang yang telah dikisar @ditumbuk hingga naik bau. 
2. masukkan cili kering dan garam. tunggu pecah minyak.
3. masukkan isi ayam y dipotong kecil.gaul2 dan masukkan pati ayam.
4. masukkan buah peria, gaul-gaul.
5. masukkan sedikit air untuk kuah. gaul-gaul dan tutup sebentar. kecilkan api supaya x overcook lak peria tu.
6. dalam 2 minit tu bukak gaul2 dan tutup api. SIAP~!


untuk masakan ini pula, resepinya adalah sama seperti diatas cuma tukarkan ayam kepada udang dan tukarkan cili kering kepada cili padi dan masukkan sedikit serbuk kunyit. selamat mencuba ye..;p

2 comments:

intan_blur said...

sedapnyeeee resepi2 kat atas nih..huhuhu

Attila razmie said...

terima kasih..nnti boleh la cube ye..:p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...