Pages

Friday, January 13, 2012

Salam Jumaat : Kek Coklat lembap dan jeli Kiwi

Assalammualaikum salam jumaat buat semua blogger reader..dah 2 hari dok kepochi pasal blogger yang mencilok resepi dan gambar-gambar dari blog orang lain..haih, smalam sempat jugak la tengok blog pencurik tu memang kuang asam betul lah..xsenonoh punyer kerjaan..kesian kepada blogger masakan y terlibat mcm Kak Azlita, Che Mat Gebu n beberapa blogger lain..perghh..menyirap aje masa tgk tu dan terfikir mcm mane kalau gambar kita y ke curik?? mesti marah kan.. saya faham apa y mereka2 ini rasakan, yerla bukan senang tau nak menghabiskan masa untuk mendapatkan resepi dan gambar-gambar seperti yang kita inginkan..kadang kala mau menangis dan stress bila memasak xmenjadi dan gambar nampak xcantik bile proses nak menangkap tu boleh tarik muka 14 la kalau menegok kek xnaik2 masa membakar tu..si pencuri ni mane ade rasa semua tu...y dia tau copy n paste pastu edit tukar nama..kejap aku..kejap saya..ntah pape la manusia tu..nyampah..Saya pon mohon la kepada blogger-blogger lain supaya jangan menyenangkan kerja anda dengan perbuatan mencuri ni..resepi ni untuk dikongsi tapi gambar2 tu semua hak peribadi dah hasil kerja masing2..sebab tu diletakkan watermark supaya bila di copy tu masih ada lagi tanda harga tuan empunye..tp kalau dah dicrop dan mengaku lak gambar tu hak anda..memang parahhh..bak kata melodi perlu kurangkan kontroversi dan berdiri diatas bakat sendiri..kalau xreti masak tu leh bertanya untuk berkongsi ye dak..macam saya la..baru2 nak belajar ni kene la banyak bertanya kalau x sampai bila pon xpandai kan..hihi k lah. alang-alang dah mengomel ni nak share resepi dessert yang dihasilkan melalui pemerhatian dari blog2 masakan y lain..nak senaraikan banyak lak tempat rujukan saya tu antaranye blog kak ita, kak ummi, izzah dan Myresepi....selamat menjamu ye..;p


BAHAN-BAHAN
1/2 tin susu cair
2 sd besar gula
3-4 biji buah kiwi segar
1 peket agar-agar jeli kristal Nona

CARA-CARA
1.Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
2.3 biji Kiwi dibuang kulit dan dikisar.Asingkan di dalam 2 bekas. 1 bekas tu dicampurkan dengan bancuhan susu dan gula. 
3. 1 biji kiwi dipotong bulat2 dan disusun dalam acuan atau mangkuk.
4. Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati. tuang sedikit di dalam acuan berisi kiwi yang disusun. sejukkan seketika supaya keras sedikit.
5.tuangkan bancuhan kiwi yang dicampur susu pula dan biarkan keras seketika.
Akhir sekali, bancuhan kiwi asli dimasukkan dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan. agak masam sedikit kerana kurang gula. saya suka y masam2..kalau anda xsuka boleh tambah gula ye..huhu siap..;p



BAHAN-BAHAN

Bahan A
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1 cawan gula castor
1/2 cawan susu pekat manis

Bahan B
11/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder

Bahan C
3 biji telur

Cara2
1.masukkan bahan A dalam periuk dan panaskan hingga gula larut..sejukkan.
2.putar bahan C hingga kembang..masukkan bahan A..dan gaul rata
3.tepung gandum digaul bersama soda bikarbonate dan baking powder..pastu diayak.masukkan kedalam bahan A dan C..MASUK SEDIKIT DEMI SEDIKIT..
4.masukkan kedalam loyang yng dilapik tracing paper.
5.kukus@bakar selame 1 jam..@ hingge masak.

Topping..
200 gm coklat masakan
suku cawan susu cair/susu segar
masak atas double boiler....
Dah siap curahkan topping diatas cake dan taburkan coklat rice.SIAP~!

6 comments:

MamaRayyan said...

as slm.....

weh, laa x tau pun ko ade bloh.huhu..cmner ko leh jmpe blog aku ni..?

ko dok sabah lg ke skang??
wah, rajin ko masak eh...:)

Attila razmie said...

wsalam..huhu dah lama kot aku follow blog ko..ritu jalan2 kat blog org terjumpa plak blog ko hihi..

ha'ah aku kat sabah lg la ni..dah kerjaan suri rumah mmg memasaka jela keje aku..hihi

ummiarissa said...

ilaa....sori akak baru follow jugak...itu hari dah jumpa..kendian lupa lak...ni jumpa balik....meriah!meriah!nanti akak pomot ye....

MamaRayyan said...

owhh.....

wah bestnyer duk umah jerr. x yah susah2 nak koje.huhu
ptutla rajin memasak...mcm2 resepi aku nengok.huhu
pasni lehla ajar aku lak.hihihi

icaland pelangi indah said...

salam kenal.
mcm best je jeli kiwi tu. gambar2 yg di ambil pun menarik. i polo...

Attila razmie said...

kak ida: hahaha thanks kak ida, same la iela pon jenuh mencari2 blog kak ida baru jumpa smalam huhu

wati: hahaha aku nak jugak keje ni, bosan gak la dok umah xde teman..ko xpela anak ko ada huhu insyaAllah boleh aje..;p

icaland pelangi: huhu thanks sudi polo nnti saya polo u jugak k..:p jeli kiwi tu mmg best masam2..boleh la nnti cuba ye..huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...