Pages

Tuesday, January 10, 2012

Bubur : Jagung manis & Kacang Hijau Durian

Waktu hujan memang melayan kalau dapat makan bubur ni, tambah-tambah lagi kalau bubur tu bubur jagung ngan kacang durian kan..perghhh meleleh dah ayaq lioq hihi..Aritu incik F nak sangat makan durian, bila dah makan banyak mula muak dan buahnya pulak masih ada lagi banyak..jadi bila dimakan bersama bubur ni xderla rasa muak sangat...mmg sedap, tambah-tambah lagi hari Hujan xhenti-henti ni..melayan kan ajela tekak ni..huhu


Bubur ni resepinye saye ambil dari MyResepi

BAHAN-BAHAN
4 Tongkol jagung manis - diambil isinya
5-6 sudu besar gula (ikut manis)
1 mangkuk kecil santan pekat
1-1/2 mangkuk kecil air
2 helai daun pandan disimpul
1/4 sudu teh garam 
segenggam sagu dibilas dan toskan

CARA-CARA
1. isi jagung dibersihkan dan direbus lebih kurang 8-10 minit.
2. masukkan gula, santan, daun pandan, garam dan sagu. biar mendidih dan SIAP~!



Resepi diambil dari blog mat Gebu ( jangan marah ye en mat saya copy n paste ajela ni huhu)

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan kacang hijau, cuci dan rendam semalaman
1/2 ketul gula melaka, hiris kecil*
1/3 cawan gula pasir*
1 helai daun pandan*
2 cawan air*(*disatukan dan masak hingga gula larut, tapis)
1 helai daun pandan, disimpul
1 biji durian (dalam 7-8 ulas isinya)
Sedubit garam
Gula, jika kurang manis
1 liter santan
Air jika perlu

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rebus kacang hijau hingga kembang, kemudian masukkan air gula, daun pandan dan durian, masak hingga mendidih. Tambah santan dan secubit garam. Rasa dan jika kurang manis, tambah sedikit lagi gula.
  2. Masak sekejap dan jika pekat tambah air sedikit lagi. Rasa dan jika ok, boleh matikan api. Hidangkan sejuk atau panas. Juga sedap dimakan bersama roti atau biskut krim kraker...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...