Pages

Tuesday, January 10, 2012

Ayam Lada Hitam


Baru-baru ni saya ternampak majalah SAJI keluaran januari banyak memaparkan resepi-resepi yang agak menarik..kebanyakkannya adalah masakan laut..tapi permulaan ni ada satu resepi y saya tukar sket penggunaannya, resepi asal menggunakan fillet ikan Dori...selamat mencuba ok..;p


BAHAN-BAHAN

BAHAN A
6-8 ketul Ayam
4 sudu tepung jagung
1 biji telur
garam
serbuk lada putih

BAHAN B
1 biji bawang besar*
2 biji bawang merah*
2 biji bawang putih*
1 inci halia*
3 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar lada hitam ditumbuk kasar
4 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil pati ayam
2 sudu besar kicap pekat
1/2 cawan air
garam dan sedikit gula (ikut sedap sendiri byk mane)

CARA-CARA
1. bahan A diperap dan biarkan dalam 15 minit. Goreng hingga masak. ketepikan.
2. tumis bahan bertanda * hingga naik bau. 
3. masukkan sos tiram, sos lada hitam, gula, garam, lada hitam, kicap serta air. masak hingga sos menjadi pekat.
4. masukkan ayam yang telah digoreng tadi, gaul seketika dan SIAP~!


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...