Pages

Saturday, December 31, 2011

Lunch terakhir 2011

Assalammualaikum w.b.t.. selamat tinggal 2011, tahun yang banyak memberikan saya pengalaman baru..terutamanya pengalaman baru menjadi seorang isteri..Esok sudah menjelmanya tahun baru 2012..hurm, tahun debaran bagi kita semua sebab kita tak tahu lagi apa yang bakal mendatang kan..Insyaallah mudah-mudahan Allah memurahkan rezeki kita dan semoga saya dapat berpindah semula ke semenanjung..huhu rindu rasanya bila berjauhan dengan keluarga especially Mak dan anak-anak buah...rindu~! webcam juga xmampu nak membendung rasa rindu di dada ni..huhu bukanlah Sabah ni xmenarik cume..."Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik negeri sendiri"..mesti anda pernah dengar kan pepatah ni..macam tu lah saya rasa...termenung mengingati kampung? Always~! 

Dah makan ke belum? saya sudah..hihi baru je selesai menjamu selera bersama Incik F..menu harini adalah Kari Ayam. dulu saya xpandai masak Kari..serius, kalau masak kari mesti akan bertukar menjadi kurma..hihihi masa tu xtau cara masak kari yang betul sebab saya xbiasa masak gulai-gulai yang berkuah. Skarang? alhamdulillah tadi pon incik F cakap "erm..skang ayang dah improve masak kari". Kalau anda dipuji sebegitu oleh incik abang senyum lebar sampai ke telinga tak agak-agak? haha i do..;) 

first time buat kari..macam kurma x? huhu rempah kari Adabi mmg bukan selera saya..

percubaan kali kedua membuat kari..saya gunakan rempah Kari Baba's...
yummy..mmg sedap dan bersesuaian dengan selera saya...
cara masak yang betul saya tonton dalam rancangan Spice Route di TV3..

Harini saya sekali lagi membuat Kari..tapi kari ayam pulak..dah lama xmasak kari sebab xberani. takut xmenjadi..kalau xmenjadi xde sape nak makan dan jadi membazir kan..harini berjaya memberanikan diri sekali lagi memasak resepi "berhantu" ni hihi..

Alhamdulillah memang menjadik..rasanya? Incik F suka..dan saya juga suka..:) mission success..

BAHAN-BAHAN
6-7 ketul Ayam
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang kecil*
3 biji cili padi*
1 inci halia*
kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih**
4 sudu besar serbuk kari ayam Baba's
sedikit asam jawa
2 helai daun kari
3 biji kentang dibelah 4
1 sudu pati ayam 
1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan air

CARA-CARA
1. Kisarkan bahan bertanda * 
2. Tumis bahan ** dan masukkan bahan yang dikisar tadi
3. Masukkan pula rempah kari yang telah dicampurkan bersama sedikit air.
4. Masukkan ayam dan kentang, garam, daun kari, pati ayam dan asam jawa.
5. masukkan 1/2 cawan air gaul sampai menggelegak.
5. Masukkan santan dan tunggu sampai empuk dan masak,SIAP~!

Terselit jugak, saya buatkan Pengat Pisang untuk Incik F masa sarapan tadi..yum yum..;)

BAHAN-BAHAN
8-10 biji Pisang (bersaiz sederhana) 
1/2 cawan santan
1/2  cawan gula merah
1 cawan air
1/2 sudu kecil garam
1 helai daun pandan 

CARA-CARA
1. Campurkan semua bahan kecuali pisang dan kacau-kacau.
2. Masukkan pisang dan kemudian tunggu sekejap. 
3. SIAP~! senang kan..huhu


2 comments:

Azlita Aziz said...

Salam Attila

Sedapnya lauk pauk tu.. buatkan perut akak berkeroncong aje pagi-pagi ni..
hihi

Selamat Tahun Baru 2012 buat Attila dan keluarga tersayang..

Semoga tahun ini memberikan seribu rahmat buat kita semua..
Di murahkan rezeki dan di berikan kesihatan yang baik..

Salam Sayang Dari
Azlita Masam Manis

Attila razmie said...

wsalam kak..huhu thanks sudi menjengah ke blog saya ni..xsangka sbb saya mmg suka baca blog akak~! ;p

InsyaAllah saya juga mengharapkan sebegitu untuk akak dan keluarga..

Selamat Tahun Baru..:P

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...